След пълното преброяване на всички бюлетини Гингрич събира малко над 40%...

Кандидатът за номинация на Републиканската партия за президент на САЩ Нют Гингрич спечели с категорична преднина вътрешнопартийните избори в щата Южна Каролина.

 

След пълното преброяване на всички бюлетини Гингрич събира малко над 40% от гласовете. На втора позиция с 27.9% се нарежда смятаният за фаворит Мит Ромни, следван от Рик Санторъм със 17%. Четвърти е конгресменът Рон Пол с 13%.

 

Резултатът от изборите в Южна Каролина показва, че Републиканската партия продължава да е силно разделена в подкрепата си за кандидат-президентите. Тъй като няма категоричен фаворит, кандидатът на републиканците, който ще се състезава с Барак Обама на 6 ноември, ще стане известен след месеци борба. Това означава, че който и да е той, няма да му остане много време за подготовка за голямата кампания.

 

Мнозина анализатори смятат, че изненадващия пробив на бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич се дължи не толкова на подкрепата за него, колкото на републиканското мнение на консервативния южен щат, че Мит Ромни не е най-доброто решение за съживяване на икономиката и отстраняване на Обама от Белия дом. Следващите вътрешнопартийни избори на републиканците са на 31 януари във Флорида.