Учени се опасяват, че работата им може да се използва от терористи...

Страх от биотероризъм спря временно изследване върху щам на птичия грип, който е много по-смъртоносен и по-заразен от H5N1, убил над 330 души в целия свят в последните години.

 

Учени от Холандия и САЩ са разработили и изследвали вируса, но опасения, че работата им може да се използва от терористи спира публикуването на информацията.

 

Екипът от изследователи е мутирал щама, за да може да се предвидят евентуалните последици за човека, ако подобна мутация се случи по естествен път.

 

\"Познавайки възможните по-смъртоносни вируси, ще сме подготвени за адекватна реакция при избухване на нова пандемия\", категорични са учените.

 

Страховитият H5N1 е изключително смъртоносен за хората, но трудното му пренасяне от човек на човек доведе до ограничаване на жертвите в рамките на 332-ма души от 2003 година насам.

 

Холандските и американските специалисти обаче са работили върху мутация на щам на птичия грип, който се предава много по-лесно между хората. Именно това води до намесата на американското правителство, което настоява проучването да бъде публикувано в редактиран вид, като се изключат ключови данни. В противен случай терористите биха могли да се сдобият с изключително мощно биооръжие.

 

Учените настояват, че редакция на данни би обезсмислила труда им, защото техните колеги от целия свят няма да разполагат с нужната информация, за да развият проучването. Все пак терористичната заплаха е била взета предвид и временно работата по изследването и публикуването му са спрени. Предстоят консултации по въпроса.