Три земетресения със сила 4.5 по Рихтер разтърсиха гръцките острови Крит и Санторини

Три земетресения със сила 4.5 по Рихтер разтърсиха гръцките острови Крит и Санторини. През последните дни в същия район бяха регистрирани други три труса с магнитуд 5.3. Подобна сеизмична активност беше констатирана и преди 6 месеца.

Група сеизмолози, геолози и вулканолози следят денонощно повтарящите се десетки малки земетресения и промените в земната кора. Трусовете съживиха редица теории, включително и такива за събуждане на подводният вулкан Колумбо на Тира. За последно той е изригвал през 1950 година. От около една година в дълбините му изглежда има движение, смятат учените, които следят отблизо дейността му.

 

През последните седмици на острова Санторини се забелязва присъствие на голям брой изследователски екипи от Гърция и чужбина. Те провеждат проучвания и събират данни, за да достигнат възможно до по-сигурни изводи. Някои от геолозите смятат, че периодът на абсолютно спокойствие на вулкана е достигнал края си. Според една от теориите им, в началото на 2011 година е започнала активната му фаза.