Хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу поредния пакет от мерки...

Финансовите министри от еврозоната решиха да отложат за сряда крайното си решение за втория спасителен пакет за Атина. Новината беше оповестена късно снощи от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

В същото време в столицата избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи. В рамките на новата, 48-часова обща стачка, хиляди хора излязоха по улиците, за да протестират срещу поредния пакет от мерки, приет под натиска на еврозоната.

На централния площад в гръцката столица, протестиращите хвърляха камъни и запалителни бомби. За да овладеят ситуацията, служителите на реда използваха сълзотворен газ.

Синдикатите обявиха, че поредните съкращения са болезнени и ще доведат хората до мизерия. Затова те свикаха поредната, 48-часова обща стачка.

Гръцкият парламент трябва да гласува новия пакет от бюджетни съкращения в неделя или най-късно в понеделник.  Предвиждат се съкращения на още 15 хиляди работни места, намаляване на минималната работна заплата с 20 процента до 600 евро и реформа в пенсионната система. Анализатори коментират, че това управляващата коалиция има мнозинство и мерките ще бъдат приети.