Парламентът одобри тази нощ с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение..

Гръцкият парламент одобри тази нощ с голямо мнозинство закона за новото кредитно споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд. Текстът, приет на фона на сблъсъци с полицията и палежи, предвижда страната да предприеме нови мерки за строги икономии в замяна на втори спасителен пакет. Финансовата помощ от 130 милиарда евро е жизненонеобходима за Гърция, за да не изпадне в неплатежоспособност.

Докато гръцките депутати обсъждаха закона, Атина бе обхваната от насилие и погълната от огън. Над 80 души, сред които 30 полицаи, бяха ранени, арестувани са 25 души. В гръцката столица бяха регистрирани около 40 палежа. Подпалени бяха банки, магазини, офис сгради и кафенета.

Повечето от демонстрантите бяха мирни, но полицията влезе в сблъсъци с анархисти, въоръжени със запалителни бомби и прътове.

Парламентът прие закона малко преди 1 ч. тази сутрин с гласовете на двете водещи гръцки партии. Законът е необходим, за да даде Еврогрупата в сряда зелена светлина за отпускане на спасителния пакет в размер на 130 милиарда евро. Гърция е изправена пред фалит, ако през март не погаси своите задължения на стойност 14.5 милиарда евро.

Законът предвижда намаляване на брутната минимална работна заплата с 22 процента, пенсиите ще бъдат орязани със 7 до 15 процента, една пета от държавните служители ще бъдат съкратени, пазарът на труда ще бъде либерализиран, а държавните разходи - чувствително намалени.