Финансовите министри от Еврозоната се събират в Брюксел...

Очаква се днес да стане ясна съдбата на Гърция, поне за близките няколко седмици. Финансовите министри от Еврозоната се събират в Брюксел. Те трябва да постигнат съгласие по намирането на решение, с което да се избегне неплатежоспособността на южната ни съседка, въпреки че условията за отпускането на новата помощ все още не са изяснени.

 

Очаква се на днешното заседание Еврогрупата да даде зелена светлина за новия спасителен план за Атина. Той предвижда отписване на близо 100 милиарда евро от дълга на страната и предоставяне на заем в размер на 130 милиарда евро.

 

На фона на масови демонстрации, белязани от сериозни инциденти, гръцкият парламент прие миналата неделя новия спасителен план за страната. Той включва мерки за икономии в размер на 3,2 милиарда евро, като предвижда орязване на заплати и пенсии. Одобрението на плана бе предварително условие, за да може Еврогрупата да даде зелена светлина за предоставяне на новия заем и отписването на част от дълга на страната.

 

Финансовите министри от Еврогрупата обаче подчертаха, че е необходим по-строг контрол върху изпълнението на обещаните от Гърция мерки за икономии.