Новият президент на Франция встъпи в длъжност днес и назначи Жан-Марк Еро за министър-председател...

Франсоа Оланд вече официално е президент на Франция. На церемония в Елисейския дворец Никола Саркози предаде властта на своя наследник на поста.

Оланд е първият социалист президент на Франция от 17 години. След встъпването в длъжност, тържествата продължиха с военни почести в парка на двореца. Оланд положи венец пред Паметника на Незнайния воин край Триумфалната арка. Последва посещение в  кметството в Париж, където новият президент беше посрещнат от кмета-социалист Бертран Деланое.

Очаквано Оланд назначи за министър-председател Жан-Марк Еро, който досега беше лидер на социалистите в парламента. След церемониите Франсоа Оланд замина на първото си официално посещение зад граница.

Франсоа Оланд  замина за Берлин, където ще разговаря за пръв път с германския канцлер Ангела Меркел. Двамата лидери имат разногласия по повод политиката на бюджетни съкращения, която подкрепя Меркел и досегашният лидер на Франция Никола Саркози.

По време на предизборната си кампания Оланд обявяваше, че иска да отвори отново преговорите по Бюджетния пакт, който беше приет през март от 25 страни от ЕС и вече е ратифициран в повечето от тях. Желанието му е към текста да се добавят мерки за икономически растеж, на което Меркел се противопоставя категорично.

Преди президентските избори във Франция, Меркел отказа да се среща със социалистическия кандидат и подкрепяше съперника му Никола Саркози.