Лекар от Истанбул даде съвети за това как да разпознаем различните видове рак при жените.

Най-често срещаните гинекологични ракови проблеми в развитите страни са ракът на матката и този на шийката на матката. Броят на заболелите нараства и в развиващите се страни, каза д-р Фатих Гюсер, който практикува в истанбулска болница. Рисковите фактори и симптомите за тези два вида рак са различни.

 

При рака на шийката на матката рисков фактор е броят на сексуалните партньори, както и възрастта, в която жената е осъществила сексуален контакт, обяснява д-р Гюсер. Ракът на матката пък може да се развие след раждане.

Папилома вирусът е една от причинит за рака на шийката на матката. За да може болестта да се диагностицира в ранен стадий, след 20-годишна възраст, жените трябва да провеждат редовни гинекологични прегледи, допълва лекарят.

В ранния етап на заболяването няма симптоми. Може да се диагностицира чрез цитонамазка или с колпоскопия. При колпоскопията се използва устройство, чрез което се оглежда вътрешната страна на матката и шийката на матката.

„Ако започнете да водите полов живот от ранна възраст, имате по-голям шанс да прихванете папилома вирус ”, казва д-р Гюсер.

При рака на матката симптомите са по-драстични: ненормално кървене на нерегулярни периоди или кървене след настъпване на менопаузата. Този вид рак може да бъде диагностициран при 80% в началния си стадий.

След 40-годишна възраст прегледът трябва да се извършва много внимателно и при двата вида рак. Пиковата възраст за заболяване от рак на матката е 60 години.

Ракът на яйчниците е друг възможен проблем при жените, който се явява като по-злокачествено заболяване от рака на матката. Няма симптоми. Аспиринът може да предпази от рака на яйчниците, допълва д-р Гюсер. Пушенето е рисков фактор за образуване на рак на вулвата и рак на шийката на матката.

Повече подробности за тези заболявания, както и за начините за лечение, вижте в целия разговор във видеото.