Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов

Всичките 21 българи от екипажа на кораба "Свети Николай" остават за постоянно в ареста на испанска земя. Това съобщи за Новините на Нова ТВ вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

Информация за задържания екипаж е събирана в продължение на месеци. Следващата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще я обобщи лично пред испанските власти.

 

Дали българските моряци са знаели за пренасяната стока, Цветанов заяви, че „капитанът при всички положения е знаел абсолютно всичко, което се е случвало на територията на плавателния съд”.

 

Колкото до задържаните в България, изводът на полицията е, че това са тримата организатори на международния канал на дрога от българска страна. „Всеки един от тримата е участвал в организирането, наемането на плавателния съд и набирането на съответния екипаж”, коментира още вътрешният министър.

 

На този етап, след като е дал показания, единият от тях е освободен. Между тримата разследвани е и Дойчин Дойчев, оператор на кораба с дрогата. Той коментира, че отговорността в такава ситуация не е на операторите на корабоплаването, а на самите контрабандисти.

 

В понеделник, 13 август, сънародниците ни бяха задържани в открито море, когато на кораба под български флаг бяха намерени и иззети три тона кокаин, предназначени от Южна Америка за Европа. Сега моряците са в южния пристанищен град Кадис, очаква се да бъдат преместени в испанската столица.

 

Репортер: Рада Богданова