Досега работата на екипите беше изключително затруднена от вятъра

Продължава гасенето на големият пожар, който избухна край странджанските села Вълча поляна и Раздел. Огънят обхвана 12 хиляди декара смесена гора, сухи треви и храсти.

 

В погасяването на пожара участват шест пожарни екипа, ще се включат и два хеликоптера.

 

Освен в община Елхово, пожари горят край четири бургаски села.  Продължава гасенето на огъня в местността “Бели бор” в Рила, както и в село Драгоил, община Драгоман.

 

Три хиляди декара пламнаха и в хасковското село Брягово. От пресцентъра на МВР увериха, че опасност за хората няма.

 

За последното денонощие служителите на „Пожарна безопасност” са реагирали на 320 сигнала за пожари.  

 

От Синдиката на пожарникарите обаче обясниха, че екипите работят с изключително остаряла техника и екипировка.

 

От 8000 служители на пожарна безопасност близо 5000 пожарникари работят на терен в цялата страна. През годините обаче броят им драстично е намалял, обясниха от  синдиката на пожарникарите. Една от причините е ниското заплащане. Неведнъж от там вече поискали броят на служителите да бъде увеличен с 3000.

 

Над 92% от автопарка на пожарната бил за бракуване, смятат от синдиката. Част от  автомобилите били на повече от 25-30 години.

 

Само в 10-15% от  униформите пък отговаряли на европейските изисквания. Тази година изтичал и експлоатационният период на над 2000 от униформите. До момента от МВР обаче закупили само 500 екипировки, обясниха от синдиката на пожарникарите.