След разговори на протестиращи родители с вътрешния министър бяха приети законови промени

Делото за смъртта на 20-годишната Лора, която миналото лято бе прегазена на пешеходна пътека, започва отначало в Окръжния съд във Варна. Това стана след като главният прокурор Борис Велчев поиска от Върховния касационен съд да върне делото за ново разглеждане от магистратите в морския град.

 

Случаят доби популярност, след като в началото на годината подсъдимият Диян Станчев сключи споразумение с държавното обвинение за условно наказание от две години лишаване от свобода. Тогава в страната последваха масови протести на родители на деца, загинали на пешеходни пътеки.

 

Според експертизите при инцидента Станчев е управлявал мотора си със 113 километра в час.

 

Родителите на Лора пристигнаха в съда заедно с други почернени семейства.

 

За причиняване на смърт по непредпазливост наказанието е лишаване от свобода до шест години. Подсъдимият Диян Станчев запази мълчание и този път. Пред съда обясни, че ще даде обяснения на по-късен етап, след като е готова новата автотехническа експертиза.

 

Делото за смъртта на Лора ще продължи на 22 октомври. Неотдавна след масовите протести на родители в страната, се стигна до законодателни промени, които не позволяват споразумения с прокуратурата след причиняване на смърт на пътя.

 

Репортер: Искра Урумова