По-малките общини са решени да искат пари от държавата или да теглят кредити

Голяма част от общините у нас няма да могат да изпълнят правителственото изискване задължително да застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения. Това установи проверка на Новините на Нова ТВ. Причината е, че повечето малки общини в момента са затънали в дългове и нямат заложени пари в бюджетите си за застраховане. 

 

В община Съединение все още не са отстранили щетите от последното наводнение, което заля града преди две години. Тогава освен къщите на хората, сериозно пострадаха индустриалната зона и няколко общински сгради. Те все още не са застраховани, а кметът казва, че това скоро не може да стане. Според него предложението трябва да бъде обсъдено по-обстойно и евентуално да бъде прието от следващата бюджетна година, за да могат ад се направят нови финансови разчети.

 

Между 5 и 10 хил. лева ще струва на общината да застрахова всичките си 45 имота, повечето от които са в близките села. За да набави парите в следващия бюджет, ведомството или трябва да повиши данъците и таксите или да ореже средства от друго перо.

 

За разлика от Съединение по-големите общини като София, Пловдив и Варна вече са в процедура на застраховане.

 

Застрахователните компании вече атакуват общините с примамливи оферти. Предлагат по-големи отстъпки, ако застраховат повече сгради и то за по-дълъг период от време.

 

За да изпълнят изискването на правителството, по-малките общини са решени да искат пари от държавата или да теглят кредити.

 

Репортер: Благой Бекриев