Ангелови месят хляб с първата зърнена култура, дадена на човечеството...

 

Семейство в Източните Родопи иска да възроди търговията с лимец – първата зърнена култура, дадена на човечеството. Желанието да се наложи тази позабравена дива пшеница на пазара неизменно е свързано и връщане към древните традиции за приготвяне на хляб. 
 
Лимецът е растял по нашите земи преди 18 000 години. Семейство Ангелови са си поставили за цел обаче не само да я култивират дивата пшеница на древността, но и да възродят традицията за нейната обработка и приготвяне.
 
След жътвата, лимецът първо трябва да се олющи. Понякога лимецът минава до пет пъти през специална машина, докато зрънцата не бъдат перфектно олющени. Целта е хем да се запазят здрави, хем да бъде отделена ненужната обвивка. 
 
Грижата към всяко зрънце продължава и след това, когато идва ред на смилането. Тук семейство Ангелови са заложили на традиционната каменна мелница. Семейната такава е автентична – Петко Ангелов я намерил в изоставена къща до село Лимец. Добавил е само електромотор за задвижване на камъните.
 
След като брашното е смляно, идва ред на замесването на хляба. В него се слага малко сол, квас и вода. Меси се в специални нощви, които след това в никакъв случай не трябва да се мият. 
 
Репортер: Марина Цекова