Повечето анкети сочат, че кандидатите са еднакво популярни сред избирателите

Американците избират следващия президент на Съединените щати. Барак Обама и Мит Ромни обикалят решаващите за избора щати дори и днес, в деня на вота.


Повечето анкети сочат, че кандидатите са еднакво популярни сред избирателите. Все пак действащият президент Барак Обама води, макар и с минимална преднина в Щатите, където хората още се колебаят в избора си.


Много анализи определят тазгодишните избори като едни от най-оспорваните в историята. Има реална възможност да се стигне до ситуация, в която единият кандидат взима повече от гласовете на американците, но другият печели изборите.


Различните анализатори сочат между 7 и 10 щата като все още колебаещи се. В повечето от тях Барак Обама има преднина, която обаче е в рамките на статистическата грешка.


Гласуването в Охайо се разглежда като решаващо. Там Обама води с три пункта. Мит Ромни избра Охайо за една от последните си спирки.

 

„Знам, че президентът иска да ви разсее с най-различни детайли и подробности. Изборите всъщност опират до това - Искате ли още четири години като изминалите четири или искате истинска промяна. Президентът Обама обеща промяна, но такава нямаше. Аз също обещавам промяна и съм доказал, че мога да я осъществя”, заяви пред избирателите Ромни.


Всички прогнози са единодушни, че сред щатите, където вече са решили за кого ще гласуват Барак Обама, води пред Мит Ромни. Различните прогнози сочат между 201 и 243 сигурни делегати в изборната колегия за действащия президент.


За да спечели изборите някой от кандидатите, трябва да си осигури 270 делегати.