Испаноговорящите, които са 11% от всички гласували, помогнаха на Барак Обама да спечели


"Вотът в САЩ беше демографски и етнически". Такова мнение изрази в "Здравей, България" програмният директор на Дарик радио Константин Вълков.

По думите му испаноговорящите избиратели са били 11% от всички гласували и именно те са помогнали на Барак Обама да спечели втория мандат.

КАндидат-президентската кампания е продължила цели 18 месеца. Според Константин Вълков стратегията на щаба на Барак Обама е била оплюването на опонента.

"Едва 11% от кампанията на Барак Обама е положителна", заяви Константин Вълков.

Изборният щаб на президента е бил много добре подготвен още преди Обама да влезе в Белия дом през 2008 година.

"В Чикаго има един гигантски офис, в който се събират база данни за всички гласоподаватели. Прави се невероятно прецизен анализ", обясни Константин Вълков.

Освен това оказва се Барак Обама се е справил добре и в "играта на терен". Негови поддръжници цели 18 месеца обикаляха от врата на врата и агитираха избирателите да дадат своя вот.

Не по-малко роля е изиграла и подкрепата на губернатора-републиканец на щата Ню Джърси, който най-тежко пострада от урагана Санди. Година преди изборите за губернатор в Ню Джърси Крис Кристи очаква подкрепата на президента, за да възстанови бързо унищожения щат.