Тъй като екипът няма никаква подкрепа от държавата, догодина ще прекратят изследователската дейност

Екип от медици от Александровска болница откри нов ген, важен за развитието и функционирането на човешкия мозък. Познаването на този ген ще предотврати раждането на деца с тежки увреждания, които остават цял живот приковани на легло.


Преди около година невролози от Александровска болница попадат на две варненски деца, страдащи от тежко и непознато генетично заболяване.


Следват поредица изследвания, при които учените откриват и гена, отговорен за заболяването. До този момент той е бил познат само при животни. Така от няколко месеца може да се прави диагностика на бременни жени и още в първите месеци на  развитието на плода да се установи дали е увреден.

 

„Всяка година се откриват нови гени, които са отговорни за определени заболявания и това дава възможност да се прави диагностика. Нашият случай е такъв. От тази гледна точка откритието е значимо. Повечето от тези деца не прохождат и цял живот са отглеждани като тежки инвалиди. Сега вече е възможно”, твърди неврологът проф. Ивайло Търнев.

 

Засега екипът от Александровска болница работи по подобни проекти единствено с финансиране от чужбина. Тъй като нямат никаква подкрепа от държавата, догодина ще трябва да прекратят изследователската дейност.

 

Повече за научното откритие гледайте във видеото.