Безработицата в европейската общност достига невиждани през последните 20 години мащаби

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок. Притеснителното заключение е на Европейския съюз, след последния доклад на Евростат за бедността в общността.

Европейската комисия отбелязва тревожна тенденция за дългосрочната безработица у нас. И все пак към ноември 2012 г. нивото на безработните в България се е запазило като предходния месец - 12,4%. Сравнено със същия период на 2011 г. обаче, броят на хората без работа расте.

Тревожно е положението и в останалите европейски страни. В доклада си от еврокомисията посочват, че след пет години икономическа криза и връщане към рецесия през 2012 г., безработицата в общността достига невиждани през последните 20 години мащаби.

Рискът от обедняване нараства, доходите на домакинствата спадат. Особено тревожно е положението в държавите членки от Южна и Източна Европа.

Рекордни са нивата на безработицата в еврозоната  - 11,8 %. В целия Европейски съюз пък безработните са над 26 милиона души.

Още за безработицата и парите на българина очаквайте на 9 януари сутринта, когато гост в „Здравей, България” ще бъде финансовият министър Симеон Дянков.