В сряда Плевнелиев ще връчи мандата на БСП

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство. Изненади обаче нямаше - секунди по-късно Бойко Борисов отказа и върна мандата, както ГЕРБ обявиха, че ще направят още по време на консултациите в петък. С това отново се потвърдиха очакванията, че се върви към съставяне на служебно правителство.  

В сряда държавният глава ще предложи мандат на БСП, а в петък на ДПС. Днес от движението обявиха, че нямат намерение да сформират кабинет.

След срещата с премиера в оставка, президентът Плевнелиев обясни, че е силно мотивиран и ще чуе всички мнения за това как да се излезе от кризата. Борисов пък веднага предложи вариант как да работят институциите:

ДПС или БСП да вземат мандата. Защо – ще проведат избори, ще сложат вътрешен министър, ще направят всичко. Аз съм се явявал на избори все, когато те са на власт. Ако те ги организират – не могат да обвинят, че изборите са манипулирани.”

Според Борисов, така ще се избегне заложената в конституцията възможност президентът да сформира служебно правителство: „Няма да има нужда вие да понесете пасив, защото сте държавен глава, обединител на нацията, не сте изпълнителна власт. Как ще намерите 15 министри. Сега при нас са около 30 зам.-министри, при Станишев бяха около 100. Плюс областни управители. Как ще ги намерите – кой ще ги контролира? Вие? Няма как да стане. Ще направят куп безобразия.”

Ако БСП или ДПС приемат мандата в рамките на този парламент Борисов дори обеща да им помогне: „Станишев си има кабинета, има си мандатоносителя – ДПС. Самият г-н Костов многократно каза да остане парламентът и да работи като програмно правителство. Плюс „Атака”, която е за такава политика. И им стават 101 депутати по моя сметка. Аз им гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и парламентът да работи до когато се договорите... Но това означава Доган да ходи на работа, няма да дам 21 депутати, само 20.”

Премиерът в оставка не подмина и тезата за това как е било свалено неговото правителство. По думите му – с метеж. „Използваха бедните хора, вкараха провокатори и не по конституция ни свалиха. Ние сме избрани от хората, аз винаги съм бил с хората и сега пак съм с тях.”

Президентската институция е платформа. Всеки ще бъде чут и благодаря на министър-председателя в оставка, чухте неговите коментари” каза от своя страна Росен Плевнелиев. Президентът взе отношение и по появилите се през последните дни имена на евентуални служебни премиери: „Не коментирам слухове, когато дойде времето, ще изляза честно пред всички и ще кажа, ако се наложи да се прави служебно правителство какви са неговите задачи, приоритети, кой може да ги осъществи.”

 

„Прозрачно и ясно предстои в сряда да връча на мандата на БСП”, каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с Бойко Борисов. Той допълни, че в четвъртък ще направи изявление пред нацията от трибуната на парламента и ще даде информация всеки ден какво ще се случва.

 „Държавата си работи и хората се чувстват спокойни. В петък почва мандатът на ДПС, ако БСП откаже. Ако и трите партии откажат, между сряда и петък може да се посочат хората, които ще застанат на чело. Президентът не може да назначава програмно, а служебно правителство”, уточни Плевнелив. „Движим се в рамките на прозрачни, ясни и мотивирани действия, категоричен е държавният глава. Институциите в България работят и ще работят, правителството в оставка също върши своята работа, допълни Плевнелиев.