По думите на бившия вътрешен министър изборите не трябва да са сега

Не вярвам в теориите за конспирация. Ние сме склонни прекалено много да разсъждаваме на базата на гледани филми. Мисля, че теорията на конспирацията не е нещо, което връхлита страната ни, а по-скоро е глупост и некомпетентност”, каза в студиото на „Здравей, България” Румен Петков, бивш вътрешен министър и бивш депутат от БСП.

 

По думите му по време на 40-ия ден на протеста на част от служителите на МВР нервите не са издържали. „Полицаите свършиха перфектно работата си, с определени изключения”, каза той и добави, че и обществото, и политиците трябва да благодарят подобаващо на всички полицаи, които са стояли 17 - 18 часа по време на протеста. "Не приемам обясненията на Цветлин Йовчев, че някои депутати са искали онази вечер да бъдат изведени по един начин, а другите - по друг начин. Това е обидно за МВР", поясни Петков. 

 

Според бившия вътрешен министър е имало поне няколко начина за извеждане на депутатите от сградата на Народното събрание. По думите му точно белият автобус е подразнил протестиращите. "Самият бял автобус доведе до ескалиране на нервите на протестиращите", поясни той. 

 

"Първата стъпка, която БСП не направи като партия, беше да гарантираме диалога. Ние загубихме много време, дадохме много агресия на протестите. Единствената институция, която показва воля за диалог е правителството", заяви още бившият червен депутат. 

 

По думите му ГЕРБ са направили стъпка, като са влезли в Народното събрание, независимо дали това е по съвест, под натиск на посланиците, или от страх. 

 

"Изборите не трябва да са сега. Това е дълбоко вредно за страната ни. Най-малкото, защото нямаме изчистени пет приоритета за страната ни, ние нямаме изчистен Изборен кодекс", категоричен бе Румен Петков. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.