„Взимат се решения под натиск, взимат се грешни решения”, заяви тя

„През последните месеци усещаме един много сериозен дефицит на демокрация. Виждаме, че се взимат решения под натиск, взимат се грешни решения от управляващите и те невинаги са в интерес на цялото общество”, коментира в „Здравей, България” Петя Ставрева, председател на ПП „Обединени земеделци”. 

 

Според нея в момента голяма част от българското общество е непредставено в парламента, което допринася за сериозната криза на доверие към институциите. 

 

Затова от „Обединени земеделци” имат предложения в посока „по-добра представителност, намаляване на възможностите за корпоративен вот, медийното присъствие на кандидатите в изборната надпревара”.

 

„Въпросът с намаляването на изборната бариера беше дискутиран в широк кръг обществени организации”, заяви Ставрева. „По този начин по-голяма част от българското общество ще бъде представена”, допълни тя. 

 

Според нея свалянето на прага за влизане в Народното събрание ще позволи повече демокрация и повече представителност. 

 

Запитана дали няма да се получи така, че и партиите с по-скромни финансови възможности да могат да си купят достатъчно гласове, Ставрева коментира, че и в момента в законодателството има механизми, които да не допускат злоупотреби, но те не работят на практика.

 

„Огромна част от политическите партии подписахме преди изборите обществен договор за честни избори и в същото време огромна част от партиите нарушаваха този договор”, обобщи Ставрева.

 

Повече от предложенията гледайте във видеото