На нея Богородица е изобразена с гола гръд, кърмейки младенеца

В русенското село Пепелина има с какво да се гордеят. В малката и бедна църква на селото в началото на годината бе открита рядка икона на Богородица Млекопитателница. Днес обаче светинята не е в църквата.

 

Иконата на Богородица Млекопитателница беше открита в църквата в русенското село Пепелина в началото на тази година. На изключително ценната находка Богородица е изобразена с гола гръд, кърмейки младенеца.

 

На мястото на местната селска църква през 1882 г. е имало параклис, за който има сведения, че е бил изрисуван от тревненски зографи. Откритата икона обаче се нуждае от реставрация. Тя бе на съхранение известно време в русенската митрополия, а на Лазаровден за кратко се завърна в Пепелина. Днес селската църква отново е без светинята си.

 

В Пепелина живеят предимно възрастни хора. Трудно им е да пазят църквата и имуществото й.

 

Макар все още да не знаят дали и кога иконата ще се върне в селото, местните се надяват да я посрещнат в ремонтиран храм.

 

От фондация „Европейски съседи”, които са се заели с реставрирането на иконата обясниха, че по находката вече се работи. Но къде е точно не пожелаха да кажат, за да я спасят от крадци. Надяват се на 8 септември, когато църквата почита рождението на Богородица, да покажат иконата в Пепелина вече реставрирана.

 

Репортер: Олга Василева