Те измислили план за действие, който приложили като по филм

Католически свещеници от Раковски се превърнаха в полицаи. Те сами арестуваха сериен крадец, който редовно обирал парите от църквите в града. За да хванат обирджията, свещениците сами измислили екшън план за действие, който приложили като по филм.


След като полицията в Раковски се оказала безсилна да хване крадеца, който за един месец 12 пъти разбил трите храма в града, свещениците решили сами да се справят с обирджията. За да го заловят на местопрестъплението в един от храмовете оставили през нощта доброволец да пази.


„За да може евентуално при влизането на крадеца той да сигнализира. Също бяхме набелязали пари, които този крадец като ги вземе, да бъде удоставерено, че са именно от енорийската каса. Пари, които аз предварително белязах с надпис на църквата, изписан с молив”, обяснява Димитър Димитров - енорийски свещеник в цървата „Пресвето сърце Исусово”.


Така доброволецът Станко видял в тъмното как крадецът влиза в църквата, разрязвайки мрежата на прозореца. Обирджията взел белязаните пари от кутиите за дарения и се насочил към канцеларията на храма, в която имало още пари.


„Аз отключих вратата, повалих го на пода, задържах го, вързах му ръцете и веднага след това извиках полицията, за да може да дойде да го арестува”, допълва енорийският свещеник Димитър Димитров.


Преди това  крадецът три пъти обирал тази църква. Като задигнал общо 600 лева. На четвъртия път Петър Царов нямал късмет. Вместо с пари си тръгнал с белезници. С откраднатите пари 27-годишният мъж си купувал наркотици. Той бе осъден по бързото производство на 10 месеца затвор. Пред съда обеща да не краде повече от църкви.


Свещеникът, който се оказа бивш граничар, каза че в молитвите си ще проси душевното спасение за крадеца.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев