Башар Асад предупреди Съединените щати срещу възможността за въздушен удар

Използването на химически оръжия в Сирия е неоспоримо. Това заяви държавният секретар на Съединените щати Джон Кери и го определи като "морална гадост". Вашингтон и съюзниците им обмислят отговор, включително и възможни въздушни удари срещу цели в Сирия, въпреки че Русия се обяви против такова решение.


Американският държавен секретар заяви, че случилото се в Сирия миналата седмица трябва да шокира съвестта на света, защото противоречи на всякакъв морал. Джон Кери поясни, че президентът Барак Обама вярва, че онези, които са използвали химическо оръжие, трябва да понесат отговорността си.


Американската администрация има допълнителна информация за атаките с химическо оръжие и ще я оповести публично през следващите дни, допълни Кери. Говорител на Белия дом пък обясни, че администрацията на Обама няма почти никакви съмнения във вината на сирийския режим.


В същото време президентът Башар Асад предупреди Съединените щати срещу възможността за въздушен удар. "Ако някой мечтае да направи Сирия марионетка на Запада, това няма да се случи", каза той в интервю за руския вестник „Известия”.  


Руският външен министър Сергей Лавров пък беше категоричен, че няма никакви конкретни доказателства, че силите на Асад са използвали химическо оръжие. Той подчерта, че използването на сила срещу Дамаск от страна на западните държави, ще бъде крещящо нарушение на международното право.