В дъното на класацията е Дамаск

София е сред десетте градове, в които качеството на живот най-бързо се е влошавало през последните пет години според годишната класация на списание "Икономист интелиджънс юнит"  (EIU), която обхваща 140 града по цялата планета.

 

В тази категория столицата на България е в компанията на Дамаск, Триполи, Кайро, Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби.

 

По  30-те критерия, обединени в пет категории, определящи най-добрия за живеене град, София е класирана на 87-ма позиция. При идеален показател от 100 в сборния индекс на класацията, средното постижение на София е 70.5 единици. За последните пет години спадът за българската столица е 4.9%, като по-зле са само Кайро (-5.9), Триполи (-19.9%) и Дамаск (-20.4%) - все градове, разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност.

 

Мелбърн е най-добрият град за живеене за трета година поред в класацията на EIU. Оказва се, че ако искате най-доброто съчетание на тези показатели трябва да стегнете багажа и да заминете за Австралия или Канада. Седем представители на челната десетка на класацията за 2013 г. се намират в тези две държави. 

 

Заемащият последното място едва ли ще изненада някого, защото в покрайнините му хората умират от предполагаеми нападения с химическо оръжие - Дамаск.

 

Подреждането е на базата на пет категории - стабилност (25% относителна тежест в индекса), здравеопазване (20%), култура и околна среда (25%), образование (10%) и инфраструктура (20%). Критериите в тези категории измерват количествени и качествени фактори. На тази основа всеки град е класиран като приемлив, поносим, неудобен, нежелан и лош за живеене.

 

Други градове, които се представят зле през отминалата година са египетският Кайро и либийският Триполи. Причината е насилието, продължаващо след Арабската пролет от 2011 г. Дамаск е слязъл с 10 места до дъното на класацията. Афганистанската столица Кабул и иракската Багдад, в които почти всеки ден има атентати, изобщо не са включени.

 

"Докато заплахата от тероризъм и насилие е определяща за качеството на живот в тези градове, можем да кажем, че безредиците значително повлияха върху живота в тази част на света през последните 10 години", заявява Джон Коупстейк, главен редактор на класацията на EIU.

 

Дамаск, смятан някога за относително спокойно място и предпочитана от туристите дестинация в Близкия изток, в момента се подготвя за ракетни удари от международна коалиция заради политиката на президента Башар ал Асад.

 

Компания в последната десетка му правят Дака, столицата на Бангладеш, Лагос в Нигерия, либийската столица Триполи, Порт Морсби в Папуа Нова Гвинея и Хараре в Зимбабве.