Очаква се до края на деня инспекторите да приключат работа в първия обект

Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН са започнали днес да унищожават сирийския химически арсенал, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позоваха на източници от международната мисия. Екипът е отишъл в обект и проверява и унищожава намиращите се там химически оръжия и оборудването за тяхното производство.

 

До края на деня инспекторите ще свършат своята работа. Първата група инспектори пристигна в Сирия във вторник. Те имат за задача да ръководят унищожаването на сирийския химически арсенал, което трябва да завърши до средата на следващата година в съответствие с международното споразумение, договорено между Русия и Съединените щати.

 

Първият етап от прилагането на споразумението предвижда да бъде унищожено до 1 ноември цялото сирийско оборудване за производство на химически оръжия. В интервю за сирийски държавен вестник президентът Башар Асад обяснява, че страната е започнала да произвежда химически оръжия през 80-те години на 20-и век, за да компенсира техническото си изоставане от Израел в оръжейната сфера. „Това производство е спряло в края на 90-те години на миналия век”, казва Асад, без да даде повече подробности.