Най-новият документален филм „Ром Кихот” ще открие първото издание на фестивала

Началото на първото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще бъде поставено на 10 октомври от 19.00 часа в Дома на киното с премиерата на „Ром Кихот” - дебютен филм на режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова. 


Създателите на „Ром Кихот” буквално откриват своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето. С чувствителност и съпричастие филмът разказва за четирима независими един от друг герои и събития в живота им, между които съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики. 


Валери Леков (Ром Кихот) е роден в ромската махала в Кюстендил. Той е репортер в Българското национално радио, надраснал произхода си. С  деликатност и фин хумор той води разказа във филма, а сатиричната му поема „Ром Кихот“ дава заглавието на лентата. За да живее „като българин” в града, изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция.


На гурбет са и родителите на друга героиня - Далила. Тя завършва техникум с фризьорство и изживява „мечтания” абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба. От чужбина пък е дошла Светла – бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко – мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения. 


И разбира се, един от най-забележителните герои – Емо. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е „да заминеш в Германия” и когато го питат „Къде искаш да се интегрираш”, той отговаря - „А-а, аз че си седим тука”. 


Снимките на „Ром Кихот” започват в  новогодишна нощ и продължават повече от година. В основата на продукцията стои книгата на Петя Накова „Проповедникът и Черният кон” – документален роман за пастор Емил Димитров.

 

Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви.

 

Първоначално Петя Накова замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като съавтор и Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот цигански образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.

 

Sofia Biting Docs ще се проведе от 10-ти до 17-ти октомври в Дома на киното, Евро Синема, Червената къща, клуб MAZE и ROCA EXPO.