Операцията вбесила афганистанския президент Хамид Карзай, който търси преговори с ислямистите

САЩ заловиха високопоставен представител на движението на талибаните в Пакистан и Афганистан, съобщи BBC, позовавайки се на Държавния департамент. Латиф Мехсуд е задържан при американска военна операция, отбелязват от дипломатическото ведомство.

 

Говорителят на департамента Мари Харф определи Мехсуд като терористичен лидер и високопоставен командващ на талибаните и отбеляза, че той е приближен на лидера на групировката „Тахрик е Талибан Пакистан” Хакимула Мехсуд. Американският дипломат не даде повече подробности за самата операция по залавянето му.

 

По-рано представител на афганистанските местни власти сподели пред АП, че арестът на Латиф е станал на път в източната афганистанска провинция Логар преди около седмица. Според „Вашингтон пост” американските сили са отвлекли Латиф Мехсуд, когото афганистанските служби се опитвали да ангажират като посредник в мирните преговори с талибаните. Според някои източници президентът Хамид Карзай бил вбесен от американската операция, отбелязва BBC. 

 

В интервю за британската медия тази седмица Хакимула Мехсуд, на когото е приближен Латиф, намекна за възможността за мирни преговори между талибаните и властите. Според Вашингтон групировката на талибанския лидер е отговорна за неуспешния опит за бомбен атентата на „Таймс скуеър” и нападения срещу американски дипломати в Пакистан.