Без мерки в проблемните сектори ще има катаклизми, смята Пламен Димитров

Ако не се вземат спешни решения от страна на управляващите, може да се стигне до сериозни катаклизми в проблемните сектори”, заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Той съобщи, че в момента има сериозно напрежение в някои държавни ведомства. Проблем обаче се явява неяснотата около това кой всъщност е държавен чиновник. „И работещият в затвора се води на държавна длъжност. Като кажем „администрация” не е ясно за какво става въпрос, тя е много разтегливо понятие. При Дянков държавните служители станаха 135 000 души, след като бяха включени НОИ, Здравната каса и още 40 ведомства, които не бяха "държавни служители". В Агенцията за социално подпомагане също има хора, които са държавни работници, а взимат мизерни заплати за да работят в много тежки условия. В тези служби има напрежение и ще има протестни действия”, добави Димитров.

 

Президентът на КНСБ изтъкна две стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се избегнат подобни проблеми. „Първо, когато се прави оптимизация на персонала, да се вземе под внимание електронното управление. Второ – в приходните администрации, контролните администрации – Инспекция по труда, Инспекция по храните, РИОКОЗ , агенциите, които работят с хората – не трябва да има съкращения. Там дори трябва да се увеличи работната сила. В министерствата обаче със сигурност ще има излишни кадри", каза той.

 

Синдикатите за съкращениятаВ момента има няколко инстанции, които са готови за стачки. Никой от служителите в тях не е запознат с реалните намерения на управляващите. Между 11 и 15 хиляди души може да бъдат съкратени”, категоричен бе Пламен Димитров.

 

Тези действия са опит на управляващите да закърпят бюджета. Това обаче не е добра идея. Напрежение има в традиционните сектори, в които от години няма дългосрочни решения: въгледобив, енергетика, жп сектор, транспортен сектор. Още тази зима, ако няма решения, може да има сериозни катаклизми в тези сектори. Не е задължително обаче това да са стачки на улицата”, завърши президентът на КНСБ.

 

Цялото интервю по темата гледайте във видеото.