На този ден се иска прошка от по-възрастните членове на семейството

Започва мюсюлманският празник Курбан Байрам, с който се отбелязва краят на Хаджа. Според религиозния календар на мюсюлманите т.нар. хиджра е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим, отбелязва БГНЕС. Затова се колят жертвени животни – курбан, а преди ритуала се чете специална молитва.

 

На този ден се иска прошка, като се целува ръка на по-възрастните дядо, баба, баща, майка, по-голям брат или сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари.

 

Курбан Байрам е 70 дни след Рамазан Байрам и продължава три или четири дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни, за курбан, ако има възможност, си купува.

 

По традиция преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството отива на джамия рано сутринта, за да се моли и кланя, а след като се прибере у дома прочита първо молитвата. Свещеният празник Курбан Байрам започва с молитва в 1 100 джамии в страната.