Техеран се надява на решение за ядрената си програма в рамките на година

В Женева стартираха новите преговори по иранската ядрена програма, на които се очаква Техеран да представи пътна карта за подновяване на преустановения диалог с групата на петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност и Германия. В разговорите на този етап се включиха зам.-външни министри и политически директории във външните министерства на държавите участници под председателството на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

 

В първия кръг от срещата обаче участва и иранският външен министър Мохамад Зариф, който отбеляза, че е необходимо бързо да се организира и министерска среща.  

 

Въпреки че досега подробности от иранската пътна карта не са оповестени, вече стана ясно, че Техеран се надява да постигне решение на спора около ядрената си програма в рамките на една година. По думите на дипломатически източник от иранската делегация, цитиран от ИТАР-ТАСС, в този срок обсъждането на проблема може да премине в рамките на Международната агенция за атомна енергия.

 

В замяна на желанието си за преговори и решение по кризата, което демонстрира, администрацията на президента Хасан Рохани, иранските представители се надяват, че никой от останалите участници в преговорите няма да ги възпрепятства или бави. Наред с това Ислямската република очаква насрещни стъпки за развитието на диалога от членовете на формата 5+1.