Председателят на КФН онагледи срастването “бизнес-държава” с тефтера на Златанов

Към нов конфликт на интереси около сделката с приватизирания държавен дял в EVN насочи вниманието председателят на Комисията за финансов надзор. В „Здравей, България” Стоян Мавродиев обясни за пореден път основанията си за обвиненията, които отправи по адрес на консултанта по приватизацията, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев и двамата бивши министри от кабинета „Борисов” – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които според него са ощетили държавата за най-малко 87 млн. лева.  

 

Въоръжен с копия от съдържанието на прословутото тефтерче на Филип Златанов, Мавродиев посочи още един скандален факт: „В Комисията за финансов надзор по това време зам.-председател беше г-жа Димана Ранкова, сега финансов съветник на президента. Твърдях, че тя е в конфликт на интереси, включително по тази сделка, с редица нарушения на закона. И такъв беше констатиран от комисията на Филип Златанов”.

 

Според шефа на КФН Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не се е произнесла по подадения от него сигнал срещу Ранкова заради обаждане на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. „Конфликт на интереси беше констатиран от комисията ‘Златанов’. Г-жа Ранкова - впрочем назначение на г-н Прокопиев - отговаря точно за този сектор”, подчерта Мавродиев.

 

От записка в бележника на бившия шеф на КПУКИ ставало ясно, че по сигнала срещу Ранкова няма произнасяне заради намесата на вицепремиера Дянков, отбеляза Стоян Мавродиев. По думите му става въпрос за срастване между ключови държавни служители и бизнеса.

 

Повече по темата можете да научите тук.