Ромският бос прекара две години в затворническото общежитие в Пловдив

Кирил Рашков, известен като Цар Киро, излезе предсрочно от затвора. Той беше осъден на две години и половина затвор за закана за убийство, която отправи към Веселин Христев и Иванка Петрова. Това са вуйчото и лелята на 19-годишния Ангел Петров, чието убийство постави началото на безредиците в Катуница.

 

Новината за излизането на Цар Киро доведе до ново напрежение в Катуница. Макар че в селото е привидно спокойно и няма засилено полицейско присъствие, хората са притеснени, че Кирил Рашков и фамилията му може да се върнат и отново да заживеят в Катуница. Ако това се случи, жителите на Катуница заплашиха с бунтове и размирици. Не скриха и разочарованието си от съдебната система и за пореден път поискаха по-солидни присъди за Рашков и фамилията му.

 

Кирил Рашков напусна затворническото общежитие в Пловдив след 9:20 в петък сутринта, където прекара две години. Той излезе на свобода само с една чанта багаж.

 

На излизане от затвора Рашков бе посрещнат от съпругата си Костадинка и сина си Ангел. Костадинка не скри, че фамилията иска да се върне в Катуница. "Не са хората, които не ни искат. Всички ни искат", каза тя. 

 

Кирил Рашков бе освободен предсрочно половин година по-рано, тъй като в затвора се трудил като градинар. Така два работни дни се броят за три излежани.

 

Първоначалната присъда на Рашков е за три години и половина, но на 9 юли 2012 г. Върховният касационен съд намали с една година присъдата след решение на Окръжния съд в Пловдив, като цялото наказание на Рашков трябваше да изтече през март 2014 г. 

 

В затворническото общежитие Кирил Рашков беше заедно с внука си, кръстен на него. Младежът обаче излезе на свобода преди няколко месеца, след което заминал в Испания. 

 

Излизането на Кирил Рашков от затвора отново породи страх и напрежение в Катуница. По информация на Нова телевизия Кирил Рашков ще остане да живее със семейството си в къщата в Пловдив, тъй като имотите им в Катуница са запорирани и нямат право да влизат в тях.

 

Жителите на Катуница обаче се страхуват от възможността фамилията да се завърне в селото. "Няма как да не бъда притеснен, като не виждам полиция никъде около дома ми", каза вуйчото на загиналия Ангел - Веселин Христев. 

 

Кметът на селото пък добави, че призовава семейство Рашкови да не се връщат в Катуница

 

Репортер: Благой Бекриев