Председателят на ЕК смята, че това ще доведе до установяване на траен мир в региона

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви своята подкрепа за приемането в бъдеще на всички балкански страни в Европейския съюз. Освен това, Брюксел трябва да държи вратите си отворени за влизането на Турция в Общността, каза той в интервю, публикувано в немския "Билд", цитирано от БГНЕС.

 

В дългосрочна перспектива ще приемем балканските страни, ако те изпълняват условията и отговарят на критериите на ЕС", заяви Барозу. Ръководителят на Европейската комисия заяви, че до неотдавна много от тези страни още са водили война един против друг. „Присъединяването към ЕС им дава перспектива и е важно средство за установяване на мир в региона”, подчерта той.

 

По отношение на плановете за присъединяване на Турция към Европейския съюз, Барозу отбеляза, че страната е с ключово значение както от икономическа, така и от геополитическа гледна точка. Но нейното приемане е възможно, само ако Турция изпълни всички условия. В крайна сметка то ще трябва да бъде одобрено от всички страни в Общността, за което ще бъде необходимо още известно време, констатира ръководителят на Европейската комисия.

 

"Разширяването на ЕС не е самоцел. По-добре е да приемем балканските страни в ЕС, отколкото да им позволим да се потопят в нестабилност", добави Барозу.

 

От 2005 Турция има статут на кандидат-член на ЕС. Очаква се преговорите с нея да се възобновят на 5 ноември след тригодишно затишие. Преговорният процес е разделен на 35 глави, които обхващат всички сфери на обществения, политическия и икономически живот на Турция. Открити бяха преговори само по 13 от разделите.