Компаниите негодуват, понасяли сериозни загуби

Унгарското правителство предвижда скоро в сила да влезе ново 10-процентно намаление на цената на електроенергиятаВ началото на годината правителството на Виктор Орбан веднъж намали с 10% цената на електроенергията.

 

Сега парламентът гласува и второ понижение, целящо цените да стигнат нива от преди години.

 

Въпреки че решението е в пълно противоречие с пазарните принципи, то радва унгарците, които изчисляват, че само с първото намаление за цяла година ще спестят колкото една месечна сметка.

 

Добрите новини за унгарците обаче не свършват дотук. Министърът на икономиката Михали Варга смята, че още едно 10-процентно намаление трябва да има и преди изборите следващата година.

 

Правителството на Виктор Орбан изпълнява програмата си за намаляване цените на електроенергияга, газ и отопление от януари 2013 година. Министър-председателят смята, че унгарците плащат прекалено много за електроенергия спрямо заплатите им. Мерките са и част от усилията на властите да повишат консумацията и да раздвижи икономиката.

 

Плановете на правителството предвиждат забрана за изплащането на дивиденти от комунални услуги, а законодателство работи и в насока организациите, които предоставят комуналните услуги да се транформират в организации с нестопанска цел.

 

Според управляващата партия енергийните компании получават прекалено много облаги, откакто са били приватизирани през 90-те години.

 

Депутатите пък се гневят, че енергийните компании са спечелили огромни пари, които са изнесени извън граница. Същевременно самите енергийни компании, които оперират в страната, се оплакват, че понасят значителни загуби от намаляването на цените.