Присъдата е рекордна за убийство на пешеходец

Варненският съд наложи ефективна присъда от 2 години и половина затвор за моториста Деян Станчев, убил на пешеходна пътека 20-годишната Лора Казанлиева на 17 юли 2011 г. Трагедията се случи докато момичето се прибирало с приятели от дискотека. Делото за смъртта на Лора два пъти беше връщано за преразглеждане.

 

Според петорната експертиза, за която родителите на Лора се бореха от началото на процеса, Деян Станчев е помел момичето на пешеходната пътека с близо 90 километра в час.

 

Доволна съм от съдебното решение и искам българският съд в лицето на съдията по днешното дело да бъде точно такъв”, казва майката на загиналото момиче Нели Петрова.

 

Присъдата в известна степен може да се квалифицира и като прецедент, защото налага ефективна присъда при нарушаване на правилата на движение, вследствие на което е причинена смърт, поради движение със скорост над законно разрешената”, допълва адвокатът Светлозар Арнаудов.

 

И този път Деян Станчев запази пълно мълчание. До обжалването на присъдата, той е с мярка  „Подписка“.

 

Две години близо се боря за това да докажа, че дъщеря ми не е виновна, че е пресичала на пешеходна пътека, и призовавам при всички такива дела хората да се борят за правата си и да отстояват гражданските си позиции, защото само по такъв начин можем да променим съдебната система, която от години работи по тоя начин и се дават такива условни присъди и пробации”, категорична бе Петрова.

 

Репортер: Искра Урумова