Републиканецът Кристи спечели с лекота срещу съперника си от демократическата партия Барбара Буоно

Републиканецът Крис Кристи беше преизбран за губернатор на щата Ню Джърси във вот, който може да го изведе до номинация за президентските избори след три години. 51-годишният Кристи спечели с лекота с близо 70% от гласовете срещу съперника си от демократическата партия Барбара Буоно.

 

Кристи е един от най-популярните републиканските лидери и преизбирането му за губернатор в щат, който е сочен за територия на демократите, засили още повече позицията му на силно влиятелен политик.

 

Сред заслугите му мнозина изтъкват факта, че той успя бързо и ефективно да ликвидира последствията от опустошителния ураган "Санди", ударил източното американско крайбрежие миналата година. След настоящия триумф Кристи се превръща в основен фаворит за кандидат на партията си на следващите президентски избори в Съединените щати през 2016-а година в опит да бъде първият републиканец-стопанин на Белия дом след 8-годишна пауза.

 

Изборният днес отвъд Океана доведе и до избор на нов кмет на Ню Йорк. След три мандата на поста Майкъл Блумбърг ще бъде заменен от демократа Бил де Блазио, които очаквано спечели срещу представителя на Републиканската партия Джо Лота. Трудна, но сладка победа демократите извоюваха и във Вирджиния, където гласоподаватели предпочетоха за губернатор Тери Макаулиф пред прокурора Кен Кучинели.