Новината идва, след като ЕС и МВФ завършиха окончателния си преглед

Ирландия ще стане следващия месец първата страна от еврозоната, която ще излезе от спасителната програма на ЕС и МВФ, съобщи Министерството на финансите в Дъблин.

 

Новината идва, след като ЕС и МВФ завършиха окончателния си преглед.

 

Още миналия месец премиерът на Ирландия Енда Кени съобщи, че страната ще излезе от спасителната програма на 15 декември и ще стане първата от четирите страни, ползващи се от спасителна помощ, която прави това.

 

Ирландската икономика рухна през 2008 г. след десетилетие на близо двуцифрен растеж, стимулиран от евтини кредити и процъфтяващо строителство и сектор на недвижимите имоти и беше наричана "келтски тигър". През 2010 година страната получи спасителна помощ от 85 милиарда евро от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

 

"След като бяхме изключени от финансовите пазари преди три години, сега ние успешно положихме основите за излизане от програмата на ЕС и МВФ на 15 декември тази година и за пълно връщане на пазарите", заявиха финансовият министър Майкъл Нунан и министърът на публичните разходи Брендън Хоулин в съвместно комюнике. 

 

Другите страни, ползващи се със спасителна помощ, са Гърция, Португалия и Кипър, пише БГНЕС.