Хиляди протестират срещу продължаващата политика на икономии

Хиляди активисти на радикалната опозиционна левица СИРИЗА в Гърция се събраха в неделя вечерта пред парламента в Атина, за да протестират срещу продължаващата политика на икономии, докато депутатите обсъждат вот на недоверие срещу правителството.


Полицията съобщи, че протестиращите са били 2000, но според присъстващите журналисти и организаторите събралото се множество е било над 5 хиляди.


Концерт съпътства протеста в неделната вечер.


Предложението за вот на недоверие срещу коалиционното правителството, съставено от социалисти и десния консервативен премиер Андонис Самарас, бе заведено от СИРИЗА в четвъртък, след атаката на полицията за спиране на окупацията на бившата държавна телевизия ЕРТ.


Според партията, хората отхвърлят "катастрофалната политика" на правителството, което обсъжда евентуални нови мерки за строги икономии с "тройката" - представителите на международните кредитори - Европейски съюз, Европейската централна банка, Международния валутен фонд.


Дебатът по вота на недоверие започна в петък. Той трябва да приключи с поименно гласуване в полунощ в неделя срещу понеделник. Абсолютно мнозинство от 151 гласа са необходимо за сваляне на правителството. Това е недостижимо от опозицията, защото правителственото мнозинство има 155 места от 300 в парламента.