Стотици хиляди демонстрираха в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна

Серия от сблъсъци белязаха многохилядния митинг в Киев, организиран от опозицията в подкрепа на евроинтеграцията на Украйна. Близо 100 души са били ранени. Оценките за броя на протестиращите, които се събраха в столичния център варират. Някои украински медии съобщават, че недоволните от властта по киевските улица са били над 700 000.

 

Част от участниците в демонстрацията направиха опит да щурмуват сградата на президентството. С помощта на булдозер група демонстранти се опитаха да пробият кордона на частите на украинската милиция за борба с масови безредици „Беркут”. За да разпръснат множеството, органите на реда използваха сълзотворен газ и звукови гранати. Противниците на президента Виктор Янукович им отвърнаха с камъни от парчета от паважа.

 

Стълкновения между протестиращите и органите на реда имаше и около сградата на кметството. Според очевидци, цитирани от РИА Новости, някои от прозорците на зданието са изпочупени. В Туитър се появиха съобщения, че е митингуващите са превзели първия етаж на кметството.

 

От украинското Министерство на вътрешните работи твърдят, че ситуацията вече е нормализирана. Междувременно се появиха съобщения за нахлуване и в Дома на профсъюзите - сградата, където са разположени централите на украинските синдикати.

 

Всички опозиционни лидери настояха, че протестите ще спрат само, ако правителството и президентът сдадат властта и в страната се проведат предсрочни избори. Беше обявена и обща стачка, започваща от утре.

 

На фона на кризисната обстановка в страната президентът Виктор Янукович продължи да настоява, че Украйна е единна в избора на нейното общо европейско бъдеще. Освен това беше обявено официално, че Янукович планира скорошна визита до Русия, където да подпише пътна карта за възобновяването на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави.

 

По повод снощното полицейско насилие срещу протестиращи, президентът увери, че ще бъдат наказани онези, които със своите решения и действия са провокирали конфликта между милицията и демонстрантите на киевския площад "Независимост". Той съобщи, че е поискал от генералната прокуратура бързо да представи на него и на обществото "резултатите от незабавното и обективно разследване за надлежното наказване на виновните".

 

Подробности за протестите в украинската столица ще научите от видеото.