Над 160 души са потърсили медицинска помощ след вчерашните масови безредици в Киев

Продължава напрежението в Украйна. Десетки хиляди са протестиращите по улиците на Киев. Те искат незабавна оставка на правителството и импийчмънт на президента Янукович.

 

След няколко напрегнати дни на протести и сблъсъци с полицията, едно от основните искания на демонстрантите е на път да се осъществи. Говорителят на Върховната Рада (украинския парламент) обяви официално, че утре депутатите ще обсъдят поискания от опозицията вот на недоверие на правителството.

 

Володимир Рибак посочи, че ако парламентът гласува недоверие на кабинета, президентът Виктор Янукович ще приеме оставката на правителството. Промяна в плановете на самия Янукович засега не е обявена. Той продължава да настоява, че неподписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз е най-правилното решение за страната.

 

В същото време протестиращите разпространиха видеозаписи, показващи насилие от страна на киевската милиция. Над 160 души са потърсили медицинска помощ след вчерашните масови безредици. Поне 22-ма от тях останаха под медицинско наблюдение. Милицията поиска от  протестиращите да напуснат сградите на кметството и Профсъюзния дом, в които те нахлуха вчера и се барикадираха. На призива на опозицията за началото на общонационална стачка, която да продължи до постигане на крайната цел, са откликнали половината от хората, потвърди за Нова ТВ от мястото на събитието журналистката Евгения Мазур – редактор в новинарския сайт „Главком”.

 

„Бих казала 50 на 50. Част от хората отидоха на работа днес. Други излязоха на площада да протестират. Днес бях в центъра. Имаше поне 50 хил. души, които явно няма да отидат на работа. Освен това кварталът в с административните сгради в Киев е блокиран и някои не могат да работят дори и да искат. Журналистите се шегуват, че за министрите настъпи непланирана отпуска”.

 

По отношение на притесненията за ново ескалиране на напрежението Мазур разказа:

 

„Обстановката е мирна. Протестиращите не са настроени агресивно. В целия център са разпънати плакати, предупреждаващи, че проявите на насилие са провокация. Повечето украинци излязоха да отстояват правата си по мирен начин. Опитват се без насилие да повлияят на властите. Тук свири музика. Има много млади хора, както и много студенти, дори от университетите, които обявиха, че не подкрепят протеста".

 

По думите на Мазур властта пази пълно мълчание за случващото се в страната: "Официален отговор практически няма. Всички мълчат. Днес вицепремиерът обяви, че няма да бъде въведено извънредно положение".