Той трябва да бъде между 400 и 1000 евро според държавата

До 5-6 години да се въведе единен минимален доход за всички страни в ЕС, ще препоръча Европейският икономически и социален съвет към Еврокомисията. Целта ще е да се ограничи миграцията, съобщи президентът на съвета Анри Мало.


Общият минимален доход трябва да е между 400 и 1000 евро според държавата. Тепърва ще се уточнавя дали доходът ще е на член от семейство, или ще става дума за минимално заплащане.


Новият праг трябва да влезе в сила до пет години, като целта е така да се стигне до сближаване на доходите и да се спре миграцията на работници.


155 евро - колкото е минималната заплата у нас - е твърде малка сума за издръжката на един човек, смята президентът на Европейския икономически и социален съвет. Българският социален министър Хасан Адемов обаче определи като нереален минимален доход от 400 евро.

 

„Очевидно е, че България ще има и през следващите години догонваща политика по отношение на доходите”, заяви Адемов. 

 

На форума страната ни изрази още позиция, че няма да приеме закони, които ограничават свободата на движение и работа в Евросъюза. 

 

Президентът на Европейския икономически и социален съвет Анри Мало пък се обяви категорично срещу ксенофобските настроения срещу българи и румънци. Те бяха усетени във връзка с отварянето на трудовия пазар от 1 януари 2014 година.

 

Социалният министър Хасан Адемов изнесе данни, според които в Обединеното кралство по -малко от 150 български майки се възползват от социалната система. В същото време, много повече били нашенците, които внасяли данъци и осигуровки. 

 

„Не можем и няма как да подкрепим мерки, които по един или друг начин поставят в дискриминационно отношение българските граждани”, заяви Хасан Адемов.