Спестените средства ще се използват за модернизиране на производствената инфраструктура

Близо 1 милиард евро ще получи Българският енергиен сектор след решение на Европейската комисия. В Брюксел одобриха предложението на България за даване на безплатни квоти за въглеродни емисии. Парите, които няма да бъдат давани под формата на задължителни такси, ще бъдат инвестирани в модернизация. С подробности от Брюксел предава кореспондентът ни Веселин Желев.

 

Енергийните централи у нас няма да купуват разрешителни за пускане на въглероден двуокис и други парникови газове в рамките на одобрената сума. Спестените средства ще се използват за модернизиране на производствената инфраструктура и разнообразяване на енергийните източници и за изграждане на нови инсталации.

 

"Това ще позволи на България да отвори енергийния си пазар, да намали емисиите си от парникови газове и да се повиши сигурността на доставките", посочи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуньо.

 

Когато не използват всички безплатни квоти, операторите ще прехвърлят стойността им в специален фонд. От него ще се финансират инвестициите в преносните и разпределителни мрежи за газ и електроенергия, и за екологично чисти технологии. Държавната помощ е част от национален план, който също предвижда закриването на нискоефикасни ТЕЦ-ове, захранвани с въглища, и увеличаване на енергията от възобновяеми източници.