Планира се Капана в Пловдив да стане първият квартал на творческите индустрии у нас

One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week са новите имена на фестивалите Sofia Design Week, Sofia Dance Week и Sofia Architecture Week. Това обявиха днес на специално събитие в столицата от платформата за съвременни изкуства и култура ЕДНО

 

Освен това, през 2014 г. трите международни събития ще се проведат в Пловдив. Решението е взето като естествено продължение на вече започнатата стратегия на платформата за децентрализация в сферата на културата.

 

„Пловдив ни предоставя реален шанс да направим нещо смислено, голямо, важно, хубаво, работещо за конкретно място, където веднага да се види благотворният и трансформиращ ефект на нашите фестивали“, обясни новият програмен директор на ЕДНО - Адриана Андреева.

 

Промяната се прави и по още една причина - целта на събитията да въздействат пряко и позитивно  върху градската среда, като ангажират максимално широк кръг от хора с интерес в процесите на развитието й, както и международно експертно участие.

 

Освен имената на фестивалите, техните програми също ще претърпят промени, като ще бъдат запазени успешните до момента модули като форум, детска програма, прожекции, изложби, партита, работилници и акции в градска среда, български шоукейз.

 

Превръщането на Капана в първия квартал на творческите индустрии у нас е още една значима промяна, която ЕДНО стартира съвместно с Пловдивската община.

 

Именно Капана ще се превърне в сърцето на трите фестивала, както и позитивен пример за устойчива намеса в градска среда, която ще оживи местната публика и сцена.

 

“С тази акция искаме да споделим идеите си и желанието си да активираме запуснатите пространства, да им вдъхнем нов живот и най-вече - да въвлечем пловдивчани в това приключение, за да покажем, че хубавите идеи имат бъдеще у нас”, казва Адриана Андреева.

 

Датите за трите фестивала за 2014 г. са – One Design Week (20-29.06), One Dance Week (28.08-6-09), One Architecture Week (10-19.10).

 

Текст: Миалена Халваджийска