Екзопланетите са често срещани в Млечния път, докато в нашата система са рядкост

Слънчевата система е по-скоро изключение, отколкото правило в нашата галактика. Това твърдят планетолози, анализирайки наземни данни и информация, получена от космическия телескоп на НАСА "Кеплер", съобщава АФП, цитирана от БТА.

 

Апаратът до момента е открил множество екзопланети, като 3/4 от тях са с размери, вариращи от тези близки до Земята, до тези на Нептун, четири пъти по-големи от нашата планета. Подобни космически екзообекти доминират в галактиката, но са по-скоро рядкост в нашата Слънчева система, отчетоха планетолозите в понеделник след 4-годишни изследвания с наземни телескопи, които потвърдиха тенденцията, констатирана от телескопа "Кеплер”.

 

Специалистите представиха своите научни трудове на годишната конференция на Американското астрономическо дружество във Вашингтон. "Лавината от данни за тези планети, наречени "мини-Нептунови", ни разкриват най-често структурата на тяхната обвивка", коментира Джеф Марси, професор по астрономия в университета Бъркли в Калифорния, който ръководи наземните изследвания.

 

Според учения сега предстои трудната задача да се установи как тези енигматични планети са се формирали и защо в нашата Слънчева система са толкова малко, въпреки че изобилстват в нашата галактика.

 

Използвайки един от най-мощните земни телескопи в обсерваторията "Кек" на Хавайските острови, планетолозите потвърдиха съществуването на 41 екзопланети, открити от телескопа "Кеплер", като успяха да установят масата на 16 от тях. Анализирайки масата и диаметъра им, учените успяха да направят изводи за тяхната плътност, класирайки ги като скалисти, газови или комбинация между газови и скалисти планети.

 

Данните за плътността на екзопланетите могат евентуално да подскажат на специалистите и техния състав. При тези "мини-Нептунови" небесни тела се наблюдава скално ядро, но съотношенията между водорода, хелия и на молекулите, богати на водород, варират в много широки граници, като някои от тях въобще са лишени от обвивка.

 

Учените обявиха откриването на пет скалисти екзопланети с маса между 10 и 80 процента по-голяма от тази на Земята, но никоя от тях не предлага условия за живот. Те са много горещи, тъй като отстоят прекалено близо до своите звезди. Първите резултати от анализа на масата на екзопланетите, осъществен при наземните изследвания, сочат, че голяма част от тях, чиито радиус е по-малък с 1,5 пъти от този на Земята, са съставени от силикати, желязо, никел и магнезий. Тези елементи съществуват и на планетите от нашата Слънчева система.

 

Разполагайки с тази информация, учените ще могат да отсеят онези звезди, в чиято орбита гравитират скалисти планети, подобни на Земята, в които съществуват условия за живот. Миналия ноември астрономите прецениха, че милиарди планети с размерите на Земята се движат около звезди, подобни на Слънцето и са потенциално обитаеми.

 

Според компютърни модели 20 процента от звездите, подобни на Слънцето, имат в орбита планета, приличаща на Земята. А в Млечния път се наброяват милиарди звезди. Тези екзопланети са разположени нито много близко, нито много далеч, така че на тях да има наличие на вода. Тези данни се основаваха на базата на трите години наблюдения на телескопа "Кеплер", който вече не функционира.