Понякога цената на организираните партита достига 10 000 щатски долара

В Южна Корея все по-често се забелязва любопитна тенденция. Родителите организират изключително пищни тържества за първия рожден ден на децата си. Понякога цената на организираните партита достига 10 000 щатски долара.


Първият рожден ден на Ким Дот-бюл е типичен пимер за новата мания. Момиченцето е облечено в рокличка, изработена специално за празника. Професионален фотограф е нает, за да снима тържеството. Пред малката Ким са сложени символи на професии, от които да избере. Има стетоскоп, ако иска да стане лекар. Чукче, в случай че избере правото и стане магистрат и дори голф-топка ако реши да е професионален състезател по голф. Момиченцето посегна към голф-топката. Родителите не смятат, че прекаляват с такова голямо празненство.


„За вторият или третият и рожден ден може да направим по-скромни тържества. Но сега искахме Дот-бюл да види, че всички са дошли да я благословят”, обясни Ким Же-Йонг, майка на Ким Дот-бюл.


Специалисти виждат няколко причини за прекомерната щедрост на партитата за едногодишни деца. Едната е благосъстоянието на Южна Корея, която сравнително бързо извървя пътя от бедна, до една от най-богатите страни в света.


Друга причина е, че децата са все по-голяма рядкост в Южна Корея. За 40 години раждаемостта е спаднала от средно 4 - 5 деца на жена до 1 - 2 деца. Това е един от най-ниските показатели сред развитите страни.