Предвижда се разработка на ресурсите в богатия на газ северен склон на Аляска

Губернаторът на Аляска Шон Парнел обяви плановете на щата за изграждане на газопровод за износ на газ в Азия с дължина 1280 километра, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.


Вече е подписано предварително споразумение между местната компания Аляска Гаслайн дивелопмънт корпорейшън, американската ЕксънMобил, ТрансКанада, Би Пи и КонокоФилипс.
Документът ще се разглежда на законодателно събрание на щата на 21 януари и до 90 дни трябва да се вземе решение по въпроса.


Предвижда се газопроводът да пренася природен газ до завод за производство на втечнен природен газ, който ще бъде изграден на южното крайбрежие на щата като част от проекта. След това горивото ще се изнася за азиатски страни.


Проектът предвижда разработка на ресурсите в богатия на газ и петрол басейн на северния склон на Аляска, разположен в арктическата част на щата и прилежащата акватория на Чукотско и Бофортско море.


Експерти отбелязват, че бъдещото строителството на газопровода и инфраструктурата към него ще струва между 45 и 65 милиарда долара. Реализацията на проекта е планирана за десет години.