32-годишният водач бил адекватен и се държал на краката си

Шофьор с над 4 промила алкохол в кръвта задържаха полицаите във Велико Търново. Пред катаджиите мъжът признал, че седнал зад волана веднага след като се почерпил с бира и пелин. Той е задържан за 24 часа. Чакат се резултатите от кръвната му проба.

 

Около полунощ в един от кварталите на Велико Търново полицейски патрул спира за проверка шофьор, който  управлявал колата си на зиг-заг. При направения тест, трегерът отчел  4,6 промила алкохол. 32-годишният водач  бил адекватен и се държал на краката си.

 

За количество не е могъл да каже, само е казал, че в момента е пил, станал от масата и тръгнал да се прибира”, коментира служителят на МВР Николай Иванов.

 

На колко алкохол се равняват  четирите промила е въпрос, на който няма как да бъде даден категоричен отговор. Количеството е индивидуално за всеки човек и зависи от много фактори включително стрес и умора.

 

При един нормален човек, сто грама концентрат влияе според мен вече на самия разум, на начина по който реагира, на възприятието, което има като водач”, категоричен е Иванов.

 

Малко над пет промила алкохол е абсолютния рекорд отчетен с трегер за Великотърновска област. Полицейската статистика сочи, че само през изминалата година пияни водачи са причинили повече от петдесет пътни произшествия в областта. За късмет няма загинали. 

 

С две думи, ако сте пили, не сядайте зад волана. Защото в много от случаите има много необратими последствия, които се отразяват на съдбата на много семейства”, завърши Иванов.

 

Репортер: Йовка Драганова