Причината е, че чистачката му била без разрешително

Британският министър за имиграцията Марк Харпър, който ръководи изготвянето на проектозакон за по-строги условия за прием на имигранти в страната. Причината е, че собствената му чистачка няма разрешително за работа, съобщи БТА.

 

В писмото с оставката си до премиера Дейвид Камерън Харпър уверява, че чистачката, чиято националност не се посочва, му представила редовни документи, когато я взел на работа през 2007 г. да чисти апартамента му в Лондон.

 

В началото на тази година обаче той решил отново да провери положението на чистачката "заради поставеното ударение на тези въпроси" в проектозакона му. Тогава той узнал, че жената всъщност му е дала подправени документи.

 

"Макар и през цялото време да съм спазвал закона, считам, че като министър за имиграцията, който внася в парламента проектозакон, който ще втвърди законите ни за имиграцията, трябва да си наложа по-високи изисквания отколкото на другите", пише Харпър. 

 

Самият министър призовава работодателите да проверят съвестно документите на служителите си.

 

"Затова реших, че най-подходящо е да се оттегля от поста си", добавя министърът и се извинява за причиненото неудобство на правителството на Дейвид Камерън.

 

Премиерът заяви, че приема оставката на Харпър със съжаление и определи решението му като почтено.

 

Проблемът с имиграцията в момента е сред основните обсъждани теми във Великобритания, където консерваторите на Камерън са под натиск в допитванията от популистката антиимиграционна Партия за независимост на Великобритания.