Той посети имението на третия президент на Съединените щати Томас Джеферсън в Монтичело, щата Вирджиния

Френският президент Франсоа Оланд пристигна на официална визита в Съединените щати. Първата спирка от 3-дневното посещение на държавния глава беше имението на третия президент на Съединените щати Томас Джеферсън в Монтичело, щата Вирджиния.   


Оланд беше разведен из резиденцията от своя колега Барак Обама. Домакинът подчерта, че Джеферсън е бил ревностен франкофил и е черпил вдъхновение от Просвещението. Оланд от своя страна изтъкна важната роля, изиграна от френския генерал маркиз дьо Лафайет, помогнал на Джордж Вашингтон да разгроми британската колониална мощ.


„Ние бяхме съюзници при Джеферсън и Лафайет. Продължаваме да сме съюзници и днес. Бяхме приятели при Джеферсън и Лафайет и ще останем приятели завинаги”, категоричен беше френският президент.


Днес Оланд пристига в Белия дом за официален разговор с Обама и ще бъде приветстван с 21 топовни салюта. Очаква се двамата да обсъдят въпросите за Сирия, Иран, Украйна и Либия. Икономическите връзки между двете страни също ще бъдат предмет на разговорите.


Визитата на френския президент преминава под сянката на скорошната раздяла със съпругата му заради извънбрачна връзка. Френската жълта преса дори се опита да замеси в сходен скандал и Барак Обама.


Един от водещите папараци в страната Паскал Ростен обяви, че авторитетният вестник Вашингтон пост разполага със сензационни снимки за предполагаема връзка между Обама и певицата Бионсе. От изданието побързаха да отрекат категорично тази информация.