Виталий Кличко се кандидатира за президентския пост

Начало на предизборната кампания в Украйна. Бившият шампион по бокс Виталий Кличко се кандидатира за президент. Парламентът на страната пък поиска съдът в Хага да започне дело срещу експрезидента Виктор Янукович, който продължава да е в неизвестност.

 

Освен Янукович, депутатите дават на съда в Хага и бившия министър на вътрешните работи Виталий Захарченко и бившия главен прокурор Виктор Пшонка. Те трябва да отговарят за   смъртта на най-малко 82-ма души по време на протестите в Киев.

 

Продължава издирването на самия Янукович. В медиите редовно се появяват слухове за местоположението му, както и за съдбата на най-близките му сътрудници. За бившия шеф на администрацията му например се твърди, че е бил прострелян, макар и без опасност за живота. И докато новата власт се опитва да върне Украйна към нормалния ритъм на живот разделението между източните и западните провинции остава един от най-сериозните проблеми.

 

"Необходимо е незабавно заседание на Съвета за сигурност. В някои райони на Украйна има голям риск от формирането на сепаратистки движения. Трябва да се заемем с въпроса незабавно", каза временният президент на Украйна Олександър Турчинов.

 

"Знаете какво става на кримския полуостров. В страната влизат войски от Русия. Всички знаят, че се раздават руски паспорти на гражданите на Крим. Двойното гражданство може да е позволено в Русия, но в Украйна е забранено", коментира заместник-председателят на парламента Руслан Кошулинский.

 

Докато вървяха дебатите в парламента на покрива на сградата беше извършен символичен акт. Петолъчката, която стоеше на пилон над народното събрание, беше демонтирана.